Alla dagar är barnens dag på Stora Nolia

Årets mässa är den barnvänligaste hittills. Samtidigt är det är lätt att tro att bara barnsaker lockar.

– Vi har varit här två dagar och inte kommit längre än till fordonen, men vi väntar på Babblarna. Det är det stora, säger Sara Olofssson och dottern Tyra Dohi fylller i:

– Det är roligt att titta på motorcyklar och racerbilar, säger hon.

Med bland annat barnpassning för barn 3-9 år och en uppskattad vilsecentral, som drivs av Civilförsvarsförbundet, har Stora Nolia blivit en allt mer barnvänlig mässa.

– Vi har många uppträdanden också, som Stjärnskott med gästartisten Jasmin Kara. Sedan kommer Bamse och Lova hit och den populäre Tobbe Trollkarl. Han kommer med en fartfylld show som gjorde succé i Piteå ifjol, säger Anna Wikman

Mycket av det som lockar barn finns i Dungen. Där hittar man bland annat ko-klappning, ponnyridning, käpphästridning, budo, karate, bågskytte, speed shooting med hockeyklubba, fossiler, hoppborgar och den enormt populära Pysselkojan.

– Just nu är det ungefär 100 personer i Pysselkojan och det är helt underbart att se. Det har i stort sett varit fullt i tältet hela mässan med hur mycket barn och föräldrar som helst. Dessutom har det i princip inte behövs några plåster, så det är en härlig stämning hela tiden, säger ”Pyssel-Jenny” Järvholm.

Therese Mikaelsson är i Pysselkojan med barnen Izabell och Olivia. De tycker kojan är bra.

– Här får man pyssla vad man vill, säger Olivia Mikaelsson.

– Vi har pysslat en uggla och en nyckelpiga. Sedan har vi ridit häst och sett Ace Wilder, säger Izabell Mikaelsson.

Barnutbudet är uppskattat.

– Det är jättebra. Jag tycker att barnutbudet har blivit mycket bättre. Det finns jättemycket att välja på och att det finns sådana här saker som är gratis också. Annars rinner det lätt i väg och blir mycket pengar när det vill göra allt, säger Therese Mikaelsson.

Harry Berglund är på mässan tillsammans med sin pappa, Mattias Johansson.

– Hoppborgarna har varit kul, säger han.

Så kommer han på att han fått ”skitmycket” godis av en utställare. Sedan har han köpt en bärgningsbil som är ”röd och svart därbak” också trots att det var ett mjukisdjur som hägrade. Men det finns annat som var uppskattat.

– Att min dagiskompis var här, säger Harry Berglund.

För barnen Dohi är siktet inställt på Babblarna.

Babblarna bjuder på en svängig, interaktiv och rolig musikal där publiken får träffa Robotflickan Klonk som med publikens hjälp trollar fram alla Babblarna ur deras hus. Allt förpackat med språkutveckling, specialpedagogik och svängig musik i första rummet – framfört med tal, tecken, sång och dans.

Men i väntan på att de ska köra sin musikal under torsdagen passar barnen på att prova motorfordon.

– Men vi ska pyssla också och kanske titta på fossiler, säger Tyra.

Vad är då roligast att titta på?

– Det är roligt att titta på motorcyklar, traktorer och fyrhjulingar, säger Noa Dohi och storasyster fyller i:

– Jag tycker motorcyklar och racerbilar.

Vad gäller Babblarna så menar Noa att det nog mest är för något för lillebror, men att han ändå ska titta. Storasyster håller inte med:

– Men vi ska ju dansa! säger Tyra Dohi.