Fröer viktig del i omfattande program

Köksträdgårdsgurun Lena Israelsson vill befria fröet och Agneta Magnusson, ordförande för föreningen Sesam berättar om att låna frö på biblioteket. De deltar båda i det omfattande programmet under årets Nolia Trädgård. 

– En nyhet är en frågestund där publiken får ställa frågor till vår expertpanel, säger programledaren och trädgårdsambassadören Mariana Mattsson.

Även i år leder författaren och trädgårdsambassadören Mariana Mattsson programmet under Nolia Trädgård.

– Det känns jätteroligt att få leda ett program med en enorm bredd och variation som dessutom är så fullt att vi till och med har programpunkter på väntelista, säger hon.

Till mässan kommer bland annat köksträdgårdsgurun och författaren Lena Israelsson. 1995 kom hennes första bok, Köksträdgården – det gröna arvet. 

– Inför boken kollade jag med Kungliga Biblioteket om de hade gamla frökataloger. Jag var den första som hade frågat, säger Lena Israelsson.

Hon letar levande norrländsk trädgårdskunskap, men har också sett hur stor den varit historiskt. Inför boken hittade hon bland annat en frökatalog från Luleå trädgårdsförening från runt 1900.

– Den var full av egenproducerade, klimatanpassade växter. Det nörderi som finns i dag var lika utbrett då. Man provade allt möjligt och experimenterade, med den stora skillnaden att det var förbehållet överklassen och trädgårdarna låg vid herrgårdar, prästgårdar och skolor, berättar Lena Israelsson.

För att öka kunskapen om vidden av vilka fröer som finns anser hon att det behövs fröpopup där man kan sälja och byta fröer mellan varandra.

Men problemet är inte bara att kultursorter och lokala varianter försvinner utan den totala enkelriktningen av fröer.

– Globalt är det ett jätteproblem med stora problem i Indien och Afrika. I många länder handlar det om frö för välstånd. Jag vill befria fröet. Dels rädda mångfalden och dels rädda fröerna från att bli privatiserade. EU håller ständigt på med försök som går ut på att strama upp reglerna för vilka fröer som får säljas med grundprincipen att det inte går att sälja frön som inte är registrerade, säger Lena Israelsson.

Bland de många andra programpunkterna finns bland annat fram samtalet med Ulrika Bohman, stadsträdgårdsmästare i Piteå och Elisabeth Strand Hübinette, parkstrateg i Örnsköldsvik om påhittet att ha beväxta parker med kål och vinstockar samt konsten att zonknäcka och tänja ut säsongen. Dessutom kommer hon att prata om idén "Låna frö på bibblan!" med Agneta Magnusson från föreningen Sesam.

Genom sin medverkan på Nolia Trädgård hoppas Agneta Magnusson att många gamla och nya Sesammedlemmar ska börja samverka mera men också att många odlare kommer och delar med sig av sin kunskap om lokala sorter på mässan.

– Samla berättelserna kring växterna. Var glada och stolta över de lokala sorter som finns kvar och inse att de "utrotningshotade". Redan nu har allt för många sorter försvunnit, säger Agneta Magnusson på föreningen Sesam.

Men det gäller inte bara att hitta gamla fröer utan också bevara kunskapen om hur de ska odlas.

– Det är många äldre som sitter inne med mycket kunskap, så det brådskar att ta vara på den, säger Agneta Magnusson.

En nyhet i år är att scenen flyttat till mitten av mässan.

– Vi har valt att sätta kunskapen i centrum av mässan, på samma sätt som vi tycker att Nolia Trädgård också är en kunskapsspridare, säger mässans projektledare, Kristin Olsson.