Unik utställning av Hermès – sjalarnas Rolls Royce

Till årets upplaga av Noliamässan kommer utställningen ”Hermès – inte ens döden skiljer oss åt”. Det blir bara andra gången någonsin som den visas när den kommer till Umeå.

–  Jag visar upp 86 exemplar ur min samling Hermèssjalar som jag byggt upp under 20 år. De är verkligen sjalarnas Rolls Royce och varje sjal är exempel på extremt avancerad design, säger Margareta Backström-Öberg (Lata Pigan) som tillsammans med Eva Karlsson (Teda Art Project) designat utställningen.

Noliamässan hålls i Umeå 9-13 augusti på Noliaområdet och är en av landets största årliga besöksmässor. Mässan, som har ett starkt fäste i det norrländska medvetandet, firar 60 år i år.

Förutom flera hundra utställare i olika kategorier som exempelvis motor, mat, hem, hushåll, hälsa, resor, camping, form och design samt mycket mer, erbjuds årets besökare på en unik utställning av Hermèssjalar. Det är Margareta Backström-Öberg (Lata Pigan) som kommer med delar av sin privata samling Hermèssjalar till Noliamässan. En utställning som designats tillsammans med Eva Karlsson (Teda Art Project).

”Min grej”

Egentligen var det aldrig meningen att det skulle bli någon samling.

– Jag jobbar med att köpa gamla textilier och har alltid köpt sidensjalar. Men för 20 år sedan hittade jag min första Hermèssjal i en vintagebutik för ett normalpris. Den andra hittade jag på loppis för fem kronor, sedan en på en antikmässa för 25 kronor. Tanken var att sälja dem, men sedan blev det min grej och nu är det närmast en sport att hitta dem. Genom åren har jag både köpt och fått även nya sjalar, säger hon.

Enligt henne har det blivit betydligt svårare att göra fynd då allt fler letar sjalar av märket Hermès. 

Extremt hög kvalitet

Margareta berättar vad som är tjusningen med just Hermès sjalar.

– De håller en extremt hög kvalitet i allt från det siden de är tryckta på till hur färgtrycket görs. Allt är handgjort och väldigt exklusivt. Sättet de görs på kräver enorma kunskaper rent trycktekniskt och är som konstverk med djup och effekter i mönstren som skapats av skickliga designers. Jag gick själv på Konstfack och fick tidigt lära mig att saker som är lyckade ser enkla och självklara ut. Det är Hermès för mig.

Hon berättar utan omsvep att samlingen som visas upp både består av fantastiskt vackra sjalar men också av några fula.

– Exklusiviteten ligger inte i priset för mig, utan i hantverksskickligheten. Med det sagt så kan även Hermès misslyckas med sina motiv. Men det är undantag, säger Margareta Backström-Öberg. 

Mycket nöjd med lokalen

Eva Karlsson har byggt själva utställningen och hon är mycket nöjd med lokalen som finns på Nolia.

– Vi är jättenöjda och har kunnat göra något väldigt speciellt av den. Vi hoppas så många som möjligt kommer för att se den, säger Eva.

Margareta hoppas att även de som inte i första hand tänkt se sjalar på mässan ska ta del av utställningen.

– Det är viktigt att vackra föremål är tillgängliga för så många som möjligt och att denna opretentiösa utställning går på Noliamässan gör det möjligt för alla som vill att ta del av några av de vackraste sjalar som skapats, säger Margareta Backström-Öberg.

Nolias vd tycker att utställningen är ett tillskott till Noliamässans utbud.

– Med denna fantastiska utställning stärker vi mässans erbjudande genom att erbjuda våra besökare en unik upplevelse för norra Sverige, säger Jonas Dahlberg.